Mangelfuld håndtering af genbrugsbatterier

Berlingske har d. 30. januar og d. 1., 11. og 12. februar haft en artikelserie om genbrug eller mangel på samme, af elektronikskrot herunder en del batterier fra forskellige elektronikprodukter.  

Et enkelt firma Danwee har høstet megen hæder for håndteringen, men desværre har det vist sig, at der bag de fine ord gemte sig en grufuld virkelighed, hvor der ved Danwee´s konkurs i 2018 var ophobet mindst 15.000 tons elektronikskrot og heraf mindst 70 tons elektronikbatterier. Mindst 55 tons batterier hobede sig op i en lagerhal i Tåstrup.

Der har siden starten i 2014 været adskillige indberetninger om mangelfuld håndtering, men alligevel fortsatte det indtil konkursen på fuld styrke.

Ved starten fik Danwee Recycling omkring 15 mill. kroner fra Vækstfonden for at støtte det gode initiativ, men efter konkursen skylder konkursboet 110 mill. til kreditorerne og så skal der yderligere ryddes op.

Dette arbejde overtog firmaet Fragmentum i 2019, men nu viser det sig, at en del af det farlige affald er blevet til ”nomadeskrot” dvs. det flyttes rundt til forskellige pladser i forskellige kommuner og en del er blevet ulovligt eksporteret.

Links til artiklerne herunder (kræver dog abonnement):

https://www.berlingske.dk/samfund/tonsvis-af-farligt-elektronikaffald-har-ligget-skjult-i-danmark-i-arevis

https://www.berlingske.dk/samfund/miljostyrelsen-afviste-at-affald-var-til-akut-fare-sa-begyndte-batteri-at

https://www.berlingske.dk/samfund/sejt-gaaet-skrev-statens-pengetank-om-groen-virksomhed-nu-ser-millioner-af

https://www.berlingske.dk/samfund/brian-skulle-rydde-forsvarligt-op-efter-kaotisk-miljoesag-tre-aar-senere

Permanent link to this article: http://batteriselskab.dk/nyheder/mangelfuld-handtering-af-genbrugsbatterier.htm